Оцелелите по чудо настояват разследването да е за умишлено престъпление Богаташкото

...
Оцелелите по чудо настояват разследването да е за умишлено престъпление Богаташкото
Коментари Харесай

Помните ли гъзарчето с Поршето, предизвикало меле край Ахтопол? Май ще се размине с леко наказание

Оцелелите по чудо настояват следствието да е за съзнателно закононарушение

Богаташкото синче Георги Фиков, който преди година и половина провокира тежка злополука край Ахтопол, може да се размине с леко наказване. Това подозират оживелите по знамение при мелето. 

Инцидентът става на 9 август 2022 година към 20 часа по пътя Ахтопол-Царево. Поради загуба на надзор независимо катастрофира " Порше 911 Турбо ", със софийска регистрация, ръководен от 20-годишен софиянец. Същият е Георги Фиков. Спортният автомобил удря единият паркиран автомобил на компанията, към който вървят двама мъже, прекатурва се и минава на метри от втория, на капака на който се е подпряла млада жена. При злополуката 20-годишният Георги Фиков получава натъртвания и охлузни рани. А другите се отърват по знамение. Пробите на водача за алкохол и опиати са негативни.  В процеса на следствието на злополуката още на място очевидци дават показания, че минути преди злополуката, по тесния планински път, Фиков е изпреварвал рисково на няколко пъти.

Въпреки грубото нарушение на Закона за придвижване по пътищата Районна прокуратура – Бургас стартира следствие на закононарушение по член 343 Наказателен кодекс – за причиняване на пътнотранспортно произшествие по несъобразителност. С тази дефиниция не са съгласни оживелите по знамение при злополуката, предава Дневник.

Те упорстват следствието да е за съзнателно закононарушение по член 325. Той визира престъпления, при които жестоко е нарушен публичния ред и се показва очевидно пренебрежение към обществото. Когато тези хулигански дейности са осъществени при ръководство на моторно транспортно средство наказването е отнемане от независимост до три години и лишаване на шофьорската брошура за избран интервал. При настоящето обвиняване Фиков е застрашен едвам от година затвор или пробация.

След като през август тази година Георги Фиков още веднъж попада във фокуса на медиите заради дрифт на жълтите павета с новото си „ Порше “, оживелите при злополуката край Ахтопол пишат писмо до РУ-Царево и клона на Районна прокуратура – Бургас в Царево, с което желаят покачване на по-тежко обвинение на отговорния лидер. Отговор на писмото досега няма.

Същият сигнал е изпратен до Окръжния прокурор на Бургас. Отговор идва от наблюдаващия делото прокурор Дилиян Царев, който показва: „ Произнасяне по по този начин направените претенции не следва да прави, доколкото същото касае изговаряне на въпрос всъщност, в миг, в който производството се намира на стадий на следствие като следва и осъществяване на редица процесуално-следствени дейности в тази връзка “.

Царев цитира глава 18 от Наказателно процесуалния кодекс, съгласно която произнасянето на прокурора може да стане след „ след довеждане докрай на следствието “ и след запознаване с всички събрани доказателствени материали, взети както поотделно, по този начин и в тяхната цялост. Наблюдаващият делото прокурор добавя, че изговаряне в по- ранен стадий би довело и до нарушение на правилата за обективност, всестранност и цялост и незаинтересованост, залегнали като съществени правила в актуалното правосъдие.

„ Възмутени от това безучастие на наблюдаващия прокурор, отправихме сигнал до Върховната прокуратура, в което изложихме фактологията по делото и поискахме да бъде извършен надзор върху активността на Районната и Окръжната прокуратура в Бургас “, пишат до „ Дневник “ засегнатите. Резултатът е изпращането на преписката по подготвеност на Окръжната прокуратура – същата прокуратура, за чиято инспекция е сезиран по висшия орган.

Проверка в Районна прокуратура – Бургас сподели, че две години и половина след злополуката край Ахтопол по нея към момента върви следствие. Говорителят на институцията прокурор Зорница Щърбева посочи, че наблюдаващият прокурор е повдигнал обвиняване по чл 343, писмен знак „ а “ – злополука по несъобразителност, при която са нанесени съществени материални вреди.

Тя добави, че следва материалите по случая да се предявят на засегнатите страни, които откакто се срещнат с тях, могат да изложат претенции, бележки и възражения, в това число и с гледище за по-тежко наказване на виновника. Обвинението може да се промени и при появяването на нови доказателства. Всички възражения на страните се изпращат на наблюдаващият прокурор, който би трябвало да се произнесе по тях.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР